Suite Française

Har du sett Suite Française?

Har du sett Suite Française?

Romantisk krigsdrama – Suite Française

I krig og kjærlighet er alt lov, er det vist noen som har påstått.
I denne filmen får vi et glimt av hvordan krig og kjærlighet påvirker familie og fellesskap i en liten landsby i Frankrike.

Den unge jenten, Lucile, giftet seg tidlig med en ung mann som nå er ute og kjemper i krigen. Hun bor sammen med svigermoren, Madame Angellier, en rik og streng dame, som kan virke ganske nådeløs.

Når Tyskland invaderer, blir de nød til å huse en tysk offiser. Han blir ikke tatt imot med åpne armer, men litt etter litt viser det seg at fienden også har noen fellestrekk med de som han bor hos.

Spesielt får han og Lucile en god relasjon. Noe som ikke er veldig populært i øynene til Madame Angellier.

Det er kanskje ikke søt musikk som oppstår, men musikk likefullt. En mollstemt pianomusikk…

En annen sentral rolle i filmen, har en fattig familie. Mannen i familien ble skadet av en hest, og kunne derfor ikke dra ut i krigen. De har det ikke lett, og det blir ikke bedre når en ung offiser kommer for å bo der, og livet deres tar etter hvert en dramatisk vending.

En uttalelse ganske tidlig i filmen fikk meg til å stoppe opp.

Slike situasjoner får frem det det beste og det verste i oss mennesker.

Her synes jeg vi hører regisørens stemme i filmen, og det er dette filmen viser oss.

Ekstreme situasjoner kan forsterke de mørke sidene hos oss mennesker. Men det kan også endre personer, og forsterke gode sider som ligger der og venter på å komme frem i lyset.

Det som grep meg med denne filmen var den endringen som skjer med Madame Angellier i løpet av filmen. Det var denne linjen i filmen som får meg til å gi tommel opp og å anbefale den.

Ikke en hyggelig romantisk film…

Selve den «romantiske historien» har jeg ikke spesielt sansen for. Jeg klarer ikke å «heie» på forholdet mellom offiseren og Lucile. De har begge sine ektefeller en helt annen plass, og selv om de er i en ekstrem situasjon, og de har sine utfordringer på hjemmebane, så får ikke det meg til å «håpe» på en happy romantisk slutt på filmen…

(Nå er jeg ikke sikker på om det heller er filmskaperen sitt ønske at jeg skal håpe på det, men det er jo litt «typisk» for denne typen filmer…)

Snakk om filmen

  • Hvordan var din umiddelbare reaksjon på filmen?
  • «Ekstreme situasjoner får frem…» Har du opplevd noe av dette?
    (Hva med den situasjonen vi er i nå, men flyktingeproblematikken.. Her synes jeg vi ser både de gode og de mørke sidene hos oss mennesker ganske tydelig…)
  • Madame Angellier endrer seg en del gjennom filmen. Hva tror du det var som fikk henne til å endre seg?
  • Hvem i filmen får du minst sympati for, og hvorfor?
  • Hva synes du om måten filmen slutter?

Add Comment