Child 44

Child 44 er en tankevekkende film!

Child 44 er en tankevekkende film! Foto: Nordisk Film Distribution

På baksiden er ikke alt like pent

Filmen Child 44 tar oss med bak jernteppet og inn i en verden der vi ser noe av konsekvensen av å leve i et kommunistisk diktatur.

Vi følger Leo Demidov (Tom Hardy) som etter en mørk barndom, har slått seg opp som soldat og jobber for det militære politiet. Han oppdager at det finnes en rekke uoppklarte dødsfall, unge gutter som er funnet i nærheten av togbanen.

Men siden det ikke skal finnes kriminalitet, de lever tross alt i et paradis, så blir dette bortforklart som ulykker.

Men Leo kan ikke innfinne seg med denne forklaringen, og tar opp jakten på morderen.

Ikke en innertier, men…

Denne filmen har mye bra å komme med! Gode skuespillere, flott iscenesatt og en sterk historie. Dessverre faller den litt igjennom som krimdrama. Kanskje har det vært en for stor utfordring å flytte handlingen fra en bok, til filmlerretet. Litt for mye skal fortelles på, litt for kort tid, og da er det ikke alt som følger like logisk og spesielt slutten på oppklaringen av mordsakene synes jeg blir litt i enkleste laget.

Mye å tenke på

Til tross for dette så er dette absolutt en film jeg vil anbefale varmt å sette av tid til!
Den tar nemlig opp et stort og viktig tema. Den illustrerer at vi mennesker kan ikke tvinge frem verken kjærlighet eller paradis. Det er ikke slik at vi bare kan definere noe og så blir det automatisk slik.

Dette ser vi både i relasjonen mellom Leo og konen Raisa (Noomi Rapace) og i situasjonen i landet.

Kjærlighet er bare mulig der det er valgfrihet.

Snakk om filmen

Filmen kan kanskje også fungere som et utgangspunkt til en samtale om ”lengselen etter paradis”.

  • Er det slik at vi skulle ønske at vi levde i en verden der det ikke fantes kriminalitet? Der barn ikke ble utnyttet eller drept…
  • Hvorfor er den verden vi lever i ikke et paradis?
  • Er det mulig å komme frem til en slik tilværelse?
  • Hva måtte eventuelt hende for at det skulle være mulig?
  • I filmen gjør Leo et forsøk på å”reparere / gjenopprette” noe av det som han har vært med på å ødelegge tidligere i filmen. Hvordan kan vi ta lignende grep i våre liv?
  • Mot slutten av filmen spør Leo ”Raisa. Do you think that… that I am… That I am truly a frightful man? You think maybe I am… a monster?” Hva ville du svart på dette? Tror du menneske egentlig er ”gode på bunnen”, eller har vi alle et større eller mindre monster på innsiden?

Add Comment